Peter Freuchen

Peter Freuchen 20.02.1886 – 02.09.1957; Den store dansker som levede et utroligt liv, rørte ved mange af livets facetter, spændende lige fra det eventyrlige til det tragiske, det har jeg fået en særlig mulighed for at følge på aller tætteste hold igennem hans personlige dagbøger strækkende sig over et halvt år fra 4 april til 15 sept. 1912.

 

Fra den utrolige slæderejse tværs over indlandsisen, sammen med de to grønlændere Uvdloriaq og Inukitsoq og hans kammerat og arbejdsgiver Polarforskeren Knud Rasmussen på 1 Thule ekspedition 1912 – 13.

 

Igennem min søgen på historiske billeder fra den tids ekspeditioner, stødte jeg en dag inde på Arktisk instituts arkiver på en kasse, der indeholdt to logbøger af Peter Freuchen. Da jeg åbnede den første bog og så ned på de håndskrevne sider, gik det med et op for mig, at her stod jeg, med en fantastisk indgangsvinkel, til at få lov til at opleve 1 Thule ekspedition på første hånd. Hvert et ord og tal er nedskrevet på selve rejsen, medens smerter i øjnene af sneblindhed, sulten der udpiner kroppen og kampen for at overleve har fundet sted. Det er disse unikke sider der emmer af historien som lagt sammen med Knud Rasmussens dagbøger, dag for dag giver læseren et sjældent indblik i ekspeditionens fortrædeligheder og sjældne menneskelige respekt over for hinanden, og som bringer dem hele turen fra Thule, over isen til Østkysten, gennem kendt og ukendt land, for at tage retur til Thule.

 

Jeg arbejder på en udgivelse af en bog hvor netop Peter Freuchens dagbog som noget helt nyt bliver vist i sammenhæng med de af Knud Rasmussens kendte dagbogs sider som er frit tilgængelige på det Kongelige biblioteks hjemmeside.

 

Læseren vil få et sjældent indblik i en ekspeditions rejse, i deltagernes egne ord og billeder. Illustreret med ekstra historiske glimt, i form af mine akvarel- og oliemalerier, der visualiserer begivenheder som ikke er blevet fotograferet på turen, men hvor dagbøgerne så levende forklarer, og fotos der hjælper til en forståelse af, hvorledes landskabet så ud som de rejser igennem.

 

Alle mine illustrationer er forsøgt genskabt med de geografiske korrektheder på stedet og vist i den sammenhæng, vejrmæssigt som ekspeditionen oplever på stedet. Slæder, udrustning og beklædning er genskabt ud fra hvad jeg har kunnet se på arktisk Instituts fotoarkivs spændende sider.

 

Jeg har kun min fritid til dette enormt spændende arbejde. Jeg har derfor svært ved at sige hvornår projektet bliver færdigt, men satser dog på ultimo 2013.